Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Η Ιστορία ζωντανεύει στην τάξη μας!

      Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για  την 28η Οκτωβρίου και στην προσπάθειά μας να γνωρίσουν βιωματικά οι μαθητές και οι μαθήτριές μας τι συνέβη τα χρόνια εκείνα στον τόπο μας, τούς ζητήσαμε να μας φέρουν μαρτυρίες από συγγενικά τους πρόσωπα.

     Δύσκολα χρόνια για όλη την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας, άφησαν ανεξίτηλες μνήμες σε όσους τα έζησαν αλλά και στις επόμενες γενιές που ρουφούσαν τις αληθινές ιστορίες που τους αφηγούνταν οι μεγαλύτεροι σαν να ήταν παραμύθια.

      Ένας από αυτούς είναι και ο παππούς του μαθητή μας Ευθυμίου Σίσκου, μαθητή της Ε΄τάξης ,  ο κ. Κώστας  Πιπερόπουλος, αλλά και η γιαγιά της Κασσιανής-Βασιλικής Αντωνίου, μαθήτρια επίσης της Ε΄τάξης  κ. Ηλιοπούλου, οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να ηχογραφηθούν από τα εγγόνια τους και να αφηγηθούν τις αληθινές ιστορίες που γνώρισαν από τους δικούς τους παππούδες. Σας τις παρουσιάζουμε ως ένα μικρό δείγμα της προφορικής μας ιστορίας η οποία πρέπει να μείνει ζωντανή και στις επόμενες γενιές.

      Είχαμε όμως και την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσουμε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου,  στην τάξη μας, τον παππού του Ευθύμη, ο οποίος με πολλή παραστατικότητα και ζωντάνια μας αφηγήθηκε γεγονότα  που του εξιστορούσε η γιαγιά του όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό τους και η ίδια κινδύνευσε μαζί με τα 5 μικρά της παιδιά. Μας είπε και άλλα πολλά, παίρνοντας αφορμή από τις ερωτήσεις των παιδιών, όχι μόνο για τον πόλεμο αλλά και  για τα παιδικά του χρόνια και τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωναν τα παιδιά παλιότερα.

      Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και με τις ωραιότατες αφηγήσεις τους να κρατούν άσβηστες τις μνήμες εκείνων των χρόνων.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...