Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Επαγγέλματα του τόπου μας που έχουν εκλείψει

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΣΤ1


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ  ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ


ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΙ

 

Είναι αυτοί που κατασκεύαζαν τα ξύλινα καράβια (βάρκες) στην Καστοριά. Τα χρησιμοποιούσαν τόσο για το ψάρεμα όσο για  την μεταφορά ατόμων και αγαθών,αλλά και ως μέσο συγκοινωνίας με τα παραλίμνια χωριά ως το 1950.

Πολύ γνωστός  καραβοποιός της Καστοριάς ήταν ο Κυριάκος Γκανής .Το 1996 η σύζυγος του Ολυμπία Γκανή αποφάσισε να δωρίσει το καράβι στον τόπο μας το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα για τη λίμνη της Καστοριάς.

 

ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Τον συναντούσαμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε πανηγύρια, σε μεγάλες γιορτές ,αλλά κι προσωπικές στιγμές γάμοι βαπτίσεις παρελάσεις. Σε αυτούς οφείλουμε όλες τις φωτογραφίες  που έχουμε  σήμερα .

Γνωστός φωτογράφος  σε όλη την περιοχή της Καστοριάς ήταν  ο Παπαδόπουλος με καταγωγή από την Βασιλειάδα, ο οποίος για χρόνια έχει γυρίσει σχεδόν 

όλη τη Δυτική Μακεδονία με τα πόδια και φωτογραφίζοντας τα πάντα και τους πάντες 

φωνάζοντας “ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ”!!!!

 

 

 

Ο Σούρμπας  και ο Τσάλιος ήταν γαλατάδες στην Καστοριά. 


ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ


Πουλούσε τα οπωροκηπευτικά του στα παραλίμνια χωριά της Καστοριάς. Τ ο μεταφορικό του μέσο ήταν ένα  άλογο με  κάρο. Ο κ Λάμπρος ήταν από τους Αμπελόκηπους




ΥΦΑΝΤΡΕΣ

Οι υφάντρες κατασκεύαζαν φλοκάτες ,κιλίμια και άλλα υφαντά κυρίως από μαλλί και λιγότερο βαμβάκι. Οι πιο  γνωστές υφάντρες ήταν στη Βλάστη αλλά και στο Άργος Ορεστικό.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...