Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Συμμετοχή στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

 

      Το Στ1 τμήμα του σχολείου μας συμμετείχε,  την Πέμπτη 15 Απριλίου, στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

     Η εργασία που παρουσιάσαμε αφορά  ένα χάρτη επαυξημένης πραγματικότητας με τίτλο «Καστοριανές Διαδρομές Στα Χρόνια Της Επανάστασης Του 1821». Στο χάρτη συμπεριλάβαμε βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις  για σημαντικά  καστοριανά πρόσωπα και όχι μόνο αλλά και για γεγονότα, που στα χρόνια της σκλαβιάς,  προσέφεραν στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας  όσο και γενικότερα του Ελληνισμού. 

                      

       Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε αφορούν  τους αδελφούς Εμμανουήλ και το Γεώργιο Θεοχάρη που ήταν συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου, το Μανωλάκη τον Καστοριανό, το μεγάλο ευεργέτη, τον ποιητή μας Αθανάσιο Χριστόπουλο, τους λόγιους Σεβαστό Λεοντιάδη και Θωμά Μανδακάση, τον ιερομόναχο Κοσμά τον Αιτωλό που πέρασε από τον τόπο μας και δίδαξε, τον αγωνιστή Ιωάννη Παπαρέσκα, τον καστοριανό Ρομπέν των Δασών, νεαρό Παπαμανιό αλλά και το Σχολείο του Νάρθηκα στο βυζαντινό εκκλησάκι άγιο Γεώργιο Μουζεβίκη.

      Με την εργασία μας αυτή θέλουμε να τιμήσουμε τα πρόσωπα αυτά και να εκφράσουμε την επιθυμία μας να μην ξεχαστεί η μνήμη τους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα ονόματα πολιτιστικών συλλόγων και ιδρυμάτων που φέρουν τα ονόματά τους  μας συνδέουν με το ιστορικό μας παρελθόν, ζωντανεύουν τη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας. Ας στεκόμαστε λοιπόν με λίγη μεγαλύτερη προσοχή στις πινακίδες με τα ονόματά τους και ας μην τις προσπερνάμε μηχανικά και αδιάφορα…

      Ευχαριστούμε τους γονείς μας, με τους οποίους γυρίσαμε τα βίντεο, και με τα οποία διαμορφώσαμε τον ψηφιακό μας χάρτη, αλλά και τη διευθύντρια του σχολείου μας την κ. Αγνή Κανδύλη που υποστηρίζει κάθε μας προσπάθεια. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Μασλάρη, τελειόφοιτο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Ξάνθης για την εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή του στο τεχνικό μέρος της εργασίας μας.

    Η εργασία υλοποιήθηκε το Μάρτιο του 2021 από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Στ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς:

Γεώργιο Βλάχο, Νίκη-Μαρία Βυσούλη, Γρηγόριο Γκούρα, Κωνσταντίνο Γουγούση, Μαρία-Αθανασία Δεληδίνα, Λάζαρο Δημητρακόπουλο, Χρήστο Δημητρίου, Πέτρο Ζήκλιο ,Μαρία Καπαγερίδου, Άννα Μούκα, Βασιλική Μπέη, Χρήστο Σούλιο , Γεώργιο  Τέζια ,  με την καθοδήγηση της δασκάλας μας Αλίκης Καζταρίδου.


     Παρακάτω δίνονται οι σύνδεσμοι, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να διαβάσει το χάρτη αλλά και να δει μια σύντομη περίληψη της εργασίας μας.

URL Χάρτη: https://drive.google.com/file/d/1O36RR83uHCmxK6gg99PyzTp5GNgSycVK/view?usp=sharing

*Για να περιηγηθεί κανείς στον ψηφιακό χάρτη αρκεί να σαρώσει με το κινητό  του (συνήθως υπάρχει στα εργαλεία του κινητού  προεγκατεστημένη  εφαρμογή σάρωσης) τα σχετικά QR-Code, που βρίσκονται στην επιφάνεια του χάρτη.

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...