Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα


Στις 9 Σεπτεμβρίου η πέμπτη και η έκτη  τάξη επισκέφτηκαν το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά, που βρίσκεται στο αρχοντικό του Αναστάσιου Πηχεών.
Εκεί ο κύριος Χρυσόστομος Παπασταύρος μας μίλησε για τον Αναστάσιο Πηχεών και τον Μακεδονικό Αγώνα.
 Ο Αναστάσιος Πηχεών γεννήθηκε στην Αχρίδα μια Ελληνική Βυζαντινή πόλη . Ο δάσκαλος του Μαργαρίτης παρατήρησε πως ο Πηχεών ήταν πολύ έξυπνος και περίπου στα 13 του, τον συμβούλεψε να πάει στην Αθήνα να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει . Αφού τελείωσε το γυμνάσιο έγινε φιλόλογος. Μετά από περίπου 5 χρόνια παντρεύτηκε μια κοπέλα από πλούσια οικογένεια την Κατερίνα Παπάζογλου και ο πατέρας της για προίκα της έδωσε αυτό το σπίτι στην Καστοριά . Ο Πηχεών  επειδή ήταν πολύ έξυπνος και δραστήριος αναρωτιόταν ποιο θα ήταν το μέλλον της Μακεδονίας, γι’ αυτό ίδρυσε μια Νέα Φιλική εταιρία.  Όταν οι Τούρκοι έμαθαν για την Νέα Φιλική εταιρία  έπιασαν τους 52 από αυτούς και εκτέλεσαν τους 46. Τους 6 που απέμειναν τους ανέκριναν για να μάθουν τη σχέση τους  με την ελεύθερη Ελλάδα. Μετά μετέφεραν τον Πηχεών  στην Πτολεμαΐδα για  να τον εκτελέσουν . Για να τον σώσουν κάποιοι πλούσιοι Καστοριανοί γουναράδες δωροδοκούν τους Τούρκους, τον σώζουν και διαφεύγει στην Αθήνα . Εκεί μεγαλώνει τις πέντε κόρες του και τους τρεις γιούς του. Μετά  από λίγα χρόνια ο Πηχεών επιστρέφει στην Καστοριά. Στις 11 Νοεμβρίου όταν ο ελληνικός στρατός μπαίνει ως ελευθερωτής στην Καστοριά, ο γιος του, Φιλόλαος  Πηχεών είναι αξιωματικός  του στρατεύματος.
          Μετά από λίγα χρόνια από τον  θάνατο του Πηχεών οι Βούλγαροι μπήκαν στην Δυτική Μακεδονία. Σλαβόφωνοι Έλληνες πολέμησαν για την Μακεδονία και ένα από αυτά τα παλικάρια ήταν ο Καπετάν Κόττας. Οι Βούλγαροι  συμμαχούν με τους Τούρκους κάνοντας μια συμφωνία, να κάνουν ότι θέλουν στην Μακεδονία. Οι Βούλγαροι  μπαίνουν στον Νομό Καστοριάς καίνε 42  Σλαβόφωνα χωριά και σκοτώνουν τους κατοίκους τους. Στην Θεσσαλονίκη ιδρύεται το Ελληνικό Κομιτάτο, με  αρχηγό τον Παύλο Μελά. Μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά αρχίζει ο Μακεδονικός Αγώνας.
Έλλη Κίτσου
ΣΤ΄2 ΤΑΞΗ 


1 σχόλιο:

Floor Lola είπε...

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΔΑΝΕΙΟ, Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΡΕΩΣΤΕ ΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΕΞΕΧΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ 3% ΕΠΙΤΟΚΙΑ; ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Via: peterheymannloanoffer@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...