Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ



Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου , μιλήσαμε για την Μακεδονία. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σε αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομα της, μα για την Μακεδονία των αρχών του 1900, που ήταν σκλαβωμένοι ακόμη στους Τούρκους. Δυστυχώς η Μακεδονία δεν απελευθερώθηκε με την επανάσταση του 1821, όχι γιατί δεν αγωνίστηκαν οι κάτοικοι της, ίσα ίσα που οι αγώνες και οι θυσίες τους έμειναν στην ιστορία. Ωστόσο, παρά τους αγώνες αυτούς η Μακεδονία παρέμενε υπόδουλη. 
Ο Μακεδονικός αγώνας που κράτησε από το 1904 ως το 1908 δεν απελευθέρωσε τη Μακεδονία. Κράτησε όμως τη φλόγα της ελευθερίας άσβεστη στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Έδειξε στους υπόλοιπους Έλληνες, ότι οι σκλαβωμένοι Έλληνες αδερφοί τους χρειάζονταν τη βοήθεια και συμπαράστασή τους. 
4 χρόνια αργότερα με τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 και κάτω από την καθοδήγηση του Ελ. Βενιζέλου η Μακεδονία γινόταν ελληνική. Το όνειρο του Παύλου Μελά γινόταν επιτέλους πραγματικότητα. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε στον λευκό πύργο.

Την παρουσίαση την επιμελήθηκε η κ. Βόλτση Αγγελική.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...